194 lines
		
	
	
	
		
			5 KiB
		
	
	
	
		
			HTML
		
	
	
	
	
	
			
		
		
	
	
			194 lines
		
	
	
	
		
			5 KiB
		
	
	
	
		
			HTML
		
	
	
	
	
	
| <!DOCTYPE html>
 | |
| <html lang="sv">
 | |
|   <head>
 | |
|     <meta charset="utf-8">
 | |
|     <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1">
 | |
| 
 | |
|     <link rel="shortcut icon" href="/favicon.ico">
 | |
|     <link rel="icon" type="image/png" href="/favicon.png" sizes="196x196">
 | |
| 
 | |
|     <style>
 | |
|       * {
 | |
|         box-sizing: border-box;
 | |
|         overflow-wrap: break-word;
 | |
|       }
 | |
| 
 | |
|       main {
 | |
|         margin: 0 auto;
 | |
|         max-width: 100ch;
 | |
|       }
 | |
| 
 | |
|       h1 {
 | |
|         margin-bottom: 10px;
 | |
|       }
 | |
| 
 | |
|       code, kbd {
 | |
|         background-color: #ddd;
 | |
|       }
 | |
| 
 | |
|       .asterism, footer {
 | |
|         margin: 2rem 0;
 | |
|         text-align: center;
 | |
|       }
 | |
| 
 | |
|       pre {
 | |
|         overflow-x: auto;
 | |
|         background-color: #eee;
 | |
|         border-radius: 5px;
 | |
|         padding: 10px;
 | |
|       }
 | |
| 
 | |
|       #recipe {
 | |
|         display: grid;
 | |
|       }
 | |
| 
 | |
|       #ingredients {
 | |
|         max-width: 30ch;
 | |
|       }
 | |
| 
 | |
|       #ingredients ul {
 | |
|         padding-left: 30px;
 | |
|       }
 | |
| 
 | |
|       #instructions {
 | |
|         max-width: 70ch;
 | |
|       }
 | |
| 
 | |
|       @media (min-width: 650px) {
 | |
|         #recipe {
 | |
|           max-width: 120ch;
 | |
|           grid-template:
 | |
|             "intro        ."
 | |
|             "instructions ingredients";
 | |
|           column-gap: 20px;
 | |
|         }
 | |
| 
 | |
|         #introduction {
 | |
|           grid-area: intro;
 | |
|         }
 | |
| 
 | |
|         #ingredients {
 | |
|           grid-area: ingredients;
 | |
|         }
 | |
| 
 | |
|         #instructions {
 | |
|           grid-area: instructions;
 | |
|         }
 | |
| 
 | |
|         footer {
 | |
|           max-width: 120ch;
 | |
|         }
 | |
|       }
 | |
|     </style>
 | |
| 
 | |
|     <title>Enchiladas med bönchili</title>
 | |
|   </head>
 | |
| 
 | |
|   <body>
 | |
|     <main>
 | |
|       <div id="recipe">
 | |
|         <div id="introduction">
 | |
|           <p><a href="/">Index</a></p>
 | |
| 
 | |
|           <header>
 | |
|             <h1>Enchiladas med bönchili</h1>
 | |
|           </header>
 | |
| 
 | |
|           <p>
 | |
|             Receptet kommer från matbloggen
 | |
|             <a href="https://javligtgott.se/recept/enchiladas-med-bonchili/">Jävligt Gott</a>.
 | |
|           </p>
 | |
|         </div>
 | |
| 
 | |
|         <div id="ingredients">
 | |
|           <h2>Ingredienser</h2>
 | |
|           <p>Ger 4 stora portioner.</p>
 | |
| 
 | |
|           <h3>Chili</h3>
 | |
|           <ul>
 | |
|             <li>Gul lök - 2 st</li>
 | |
|             <li>Vitlök - 2 klyftor</li>
 | |
|             <li>Torkad chipotlechili - 1-2 st</li>
 | |
|             <li>Krossade tomater - 2 burkar</li>
 | |
|             <li>Rödvin - 2 dl</li>
 | |
|             <li>Torkad rosmarin - 1 tsk</li>
 | |
|             <li>Torkad oregano - 1 msk</li>
 | |
|             <li>Spiskummin - 1 tsk</li>
 | |
|             <li>Morötter - 3 st stora</li>
 | |
|             <li>Blandade bönor - 3 burkar</li>
 | |
|             <li>Vatten - 2 dl</li>
 | |
|             <li>Socker - 2 dl</li>
 | |
|             <li>Kinesisk soja - 1 msk</li>
 | |
|             <li>Koriander - 1 dl hackad</li>
 | |
|             <li>Persilja - 1 dl hackad</li>
 | |
|             <li>Limejuice - 0,5 lime</li>
 | |
|             <li>Salt</li>
 | |
|             <li>Svartpeppar</li>
 | |
|           </ul>
 | |
| 
 | |
|           <h3>Montering</h3>
 | |
|           <ul>
 | |
|             <li>Stora tortillabröd - 8 st</li>
 | |
|             <li>Ost - 2 dl riven</li>
 | |
|             <li>Tacosås - 1 burk</li>
 | |
|           </ul>
 | |
| 
 | |
|           <h3>Servering</h3>
 | |
|           <p><i>Ingredienser lämnas som en övning till läsaren.</i></p>
 | |
|           <ul>
 | |
|             <li>Guacamole</li>
 | |
|             <li>Grönsallad</li>
 | |
|           </ul>
 | |
|         </div>
 | |
| 
 | |
|         <div id="instructions">
 | |
|           <h2>Instruktioner</h2>
 | |
| 
 | |
|           <h3>Chili</h3>
 | |
|           <p>
 | |
|             Skiva lök, hacka vitlök och hacka chili. Bryn i olja tills de först blir mjuka
 | |
|             och sedan får lite färg i en djup stekpanna.
 | |
|           </p>
 | |
|           <p>
 | |
|             Skala och riv morötterna grovt och blanda ner dem i pannan tillsammans med de
 | |
|             torkade kryddorna. Låt steka i några minuter till.
 | |
|           </p>
 | |
|           <p>
 | |
|             Slå i rödvin, tomat och soja och låt koka ca 30 minuter utan lock tills såsen
 | |
|             har reducerat och blivit tjock. Smaka av med salt och peppar. Om såsen är för
 | |
|             syrlig från tomat och vin, smaka av med socker.
 | |
|           </p>
 | |
|           <p>
 | |
|             Skölj bönorna och blanda ner dem i såsen. Häll i lite mer vatten så att det går
 | |
|             lätt att blanda och koka sedan utan lock tills att chilin är riktigt tjock.
 | |
|           </p>
 | |
|           <p>
 | |
|             Smaka av igen med salt, peppar och socker (plus ev. chilipulver om du vill ha
 | |
|             det starkare).
 | |
|           </p>
 | |
|           <p>
 | |
|             Avsluta med att blanda ner persilja, koriander och att pressa över limejuicen.
 | |
|           </p>
 | |
| 
 | |
|           <h3>Montering</h3>
 | |
|           <p>
 | |
|             Om du har kokat chilin tillräckligt länge kommer den att vara en ganska fast och
 | |
|             aromatisk röra.
 | |
|           </p>
 | |
|           <p>
 | |
|             Fyll varje tortillabröd med ca 2 dl chili och rulla ihop. Försök att även försluta
 | |
|             sidorna.
 | |
|           </p>
 | |
|           <p>
 | |
|             Lägg dina enchiladas i en ugnsfast form med bakplåtspapper i botten och täck dem
 | |
|             med tacosås och ost. Gratinera i 10 minuter på 225 grader.
 | |
|           </p>
 | |
|           <p>
 | |
|             Servera med en avocadosalsa eller guacamole samt en grönsallad.
 | |
|           </p>
 | |
|         </div>
 | |
|       </div>
 | |
|       <footer>❦</footer>
 | |
|     </main>
 | |
|   </body>
 | |
| </html>
 |