diff --git a/public/index.html b/public/index.html index 5d13bcb..f9011e3 100644 --- a/public/index.html +++ b/public/index.html @@ -75,6 +75,11 @@ <li><a href="/blog/2022-12-05_buggy-trackpoint.html"><small>2022-12-05: </small>Workaround for broken TrackPoint</a></li> <li><a href="/blog/2022-05-09_this-website.html"><small>2022-05-09: </small>This website</a></li> </ul> + + <h2>Recipes</h2> + <ul> + <li><a href="/recipes/enchiladas-med-bönchili.html">Enchiladas med bönchili</a></li> + </ul> </main> <footer>❦</footer> diff --git a/public/recipes/enchiladas-med-bönchili.html b/public/recipes/enchiladas-med-bönchili.html new file mode 100644 index 0000000..547a38f --- /dev/null +++ b/public/recipes/enchiladas-med-bönchili.html @@ -0,0 +1,190 @@ +<!DOCTYPE html> +<html lang="sv"> + <head> + <meta charset="utf-8"> + <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1"> + + <link rel="shortcut icon" href="/favicon.ico"> + <link rel="icon" type="image/png" href="/favicon.png" sizes="196x196"> + + <style> + * { + box-sizing: border-box; + overflow-wrap: break-word; + } + + main { + margin: 0 auto; + } + + h1 { + margin-bottom: 10px; + } + + code, kbd { + background-color: #ddd; + } + + .asterism, footer { + margin: 2rem 0; + text-align: center; + } + + pre { + overflow-x: auto; + background-color: #eee; + border-radius: 5px; + padding: 10px; + } + + #recipe { + display: grid; + } + + #ingredients { + max-width: 50ch; + } + + #instructions { + max-width: 70ch; + } + + @media (min-width: 650px) { + #recipe { + max-width: 120ch; + grid-template-columns: 2fr 1fr; + grid-template-areas: + "intro ." + "instructions ingredients"; + column-gap: 20px; + } + #introduction { + grid-area: intro; + } + + #ingredients { + grid-area: ingredients; + } + + #instructions { + grid-area: instructions; + } + + footer { + max-width: 120ch; + } + } + </style> + + <title>Enchiladas med bönchili</title> + </head> + + <body> + <main> + <article> + <div id="recipe"> + <div id="introduction"> + <p><a href="/">Index</a></p> + + <header> + <h1>Enchiladas med bönchili</h1> + </header> + + <p> + Receptet kommer från matbloggen + <a href="https://javligtgott.se/recept/enchiladas-med-bonchili/">Jävligt Gott</a>. + </p> + </div> + + <div id="ingredients"> + <h2>Ingredienser</h2> + + <h3>Chili</h3> + <ul> + <li>Gul lök - 2 st</li> + <li>Vitlök - 2 klyftor</li> + <li>Torkad chipotlechili - 1-2 st</li> + <li>Krossade tomater - 2 burkar</li> + <li>Rödvin - 2 dl</li> + <li>Torkad rosmarin - 1 tsk</li> + <li>Torkad oregano - 1 msk</li> + <li>Spiskummin - 1 tsk</li> + <li>Morötter - 3 st stora</li> + <li>Blandade bönor - 3 burkar</li> + <li>Vatten - 2 dl</li> + <li>Socker - 2 dl</li> + <li>Kinesisk soja - 1 msk</li> + <li>Koriander - 1 dl hackad</li> + <li>Persilja - 1 dl hackad</li> + <li>Limejuice - 0,5 lime</li> + <li>Salt</li> + <li>Svartpeppar</li> + </ul> + + <h3>Montering</h3> + <ul> + <li>Stora tortillabröd - 8 st</li> + <li>Ost - 2 dl riven</li> + <li>Tacosås - 1 burk</li> + </ul> + + <h3>Servering</h3> + <p><i>Ingredienser lämnas som en övning till läsaren.</i></p> + <ul> + <li>Guacamole</li> + <li>Grönsallad</li> + </ul> + </div> + + <div id="instructions"> + <h2>Instruktioner</h2> + + <h3>Chili</h3> + <p> + Skiva lök, hacka vitlök och hacka chili. Bryn i olja tills de först blir mjuka + och sedan får lite färg i en djup stekpanna. + </p> + <p> + Skala och riv morötterna grovt och blanda ner dem i pannan tillsammans med de + torkade kryddorna. Låt steka i några minuter till. + </p> + <p> + Slå i rödvin, tomat och soja och låt koka ca 30 minuter utan lock tills såsen + har reducerat och blivit tjock. Smaka av med salt och peppar. Om såsen är för + syrlig från tomat och vin, smaka av med socker. + </p> + <p> + Skölj bönorna och blanda ner dem i såsen. Häll i lite mer vatten så att det går + lätt att blanda och koka sedan utan lock tills att chilin är riktigt tjock. + </p> + <p> + Smaka av igen med salt, peppar och socker (plus ev. chilipulver om du vill ha + det starkare). + </p> + <p> + Avsluta med att blanda ner persilja, koriander och att pressa över limejuicen. + </p> + + <h3>Montering</h3> + <p> + Om du har kokat chilin tillräckligt länge kommer den att vara en ganska fast och + aromatisk röra. + </p> + <p> + Fyll varje tortillabröd med ca 2 dl chili och rulla ihop. Försök att även försluta + sidorna. + </p> + <p> + Lägg dina enchiladas i en ugnsfast form med bakplåtspapper i botten och täck dem + med tacosås och ost. Gratinera i 10 minuter på 225 grader. + </p> + <p> + Servera med en avocadosalsa eller guacamole samt en grönsallad. + </p> + </div> + </div> + </article> + </main> + <footer>❦</footer> + </body> +</html>